Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Metal Gear

To 1995, στην Νότια Αφρική 200 χιλιόμετρα βόρεια του Garzburg ιδρύθηκε μια στρατιωτική οργάνωση γνωστή ως Outer Heaven. Η ομάδα αυτή είχε ως βάση της το ομώνυμο φρούριο. Οι δυτικοί θεώρησαν πως πίσω από την ίδρυση της βρίσκονταν ένα άτομο με σημαντικό κύρος στο στρατιωτικό γίγνεσθαι. Επίσης σύμφωνα με κάποιες πολύ γενικές πληροφορίες που είχαν αποσπάσει, στο φρούριο Outer Heaven κατασκευάζονταν ένα τρομερό όπλο με το οποίο η Outer Heaven θα μπορούσε να επιβληθεί παγκοσμίως. Από τη μεριά της η κυβέρνηση των Η.Π.Α. έδωσε εντολή στην ομάδα ειδικών δυνάμεων Fox Hound να αναλάβει δράση. Η Fox Hound ιδρύθηκε το 1971 λίγους μήνες μετά τα γεγονότα στην χερσόνησο San Hieronymo στην Κολομβία της Λατινικής Αμερικής. Ιδρυτής της ήταν ο Big Boss, o ήρωας των γεγονότων στο Grozny Grad της Σοβιετικής ένωσης το 1964, και στο San Hieronymo. Η Fox Hound είχε συγκεντρώσει μια ελίτ στρατιωτών μυστικών πρακτόρων και αναλάμβανε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό μακριά από τα βλέμματα των πολιτών και του ειδικού τύπου. O Big Boss αποφάσισε να στείλει στο φρούριο Outer Heaven τον πράκτορα της Fox Hound, Frank Gaeger, γνωστό και ως Gray Fox. O χαρακτηρισμός Fox δηλαδή αλεπού, δίδονταν μόνο στο ικανότερο και αρτιότερα εκπαιδευμένο σε θέματα ειδικών δυνάμεων και γενικότερα πολεμικής τέχνης μέλος της Fox Hound.

Η αποστολή που ο Gray Fox ανέλαβε να φέρει εις πέρας ονομάστηκε Operation Intruder N313. O Gray Fox κατάφερε να εισχωρήσει στο φρούριο και να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες για το μυστικό όπλο που ανέπτυσσε η Outer Heaven και μάλιστα στην τελευταία του τηλεπικοινωνία με την Fox Hound μέσω ασυρμάτου πρόφερε την ονομασία Metal Gear. Αμέσως μετά διακόπηκε απότομα η επικοινωνία της Fox Hound με τον Gray Fox. Η Fox Hound και ο διοικητής της Big Boss μη γνωρίζοντας τι τύχη θα είχε πια ο Gray Fox και τι αντιμετώπιση θα είχε από την Outer Heaven, ανέθεσε μια εκ νέου αποστολή σε ένα νέο και σχετικά άπειρο από πολεμικές επιχηρίσεις μέλος της, με την κωδική ονομασία Solid Snake. Μάλιστα ο Solid Snake επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Big Boss για αυτή την νέα αποστολή. Ο Snake αφού διείσδυσε μυστικά στο φρούριο κατάφερε να πετύχει να έρθει σε επαφή με ορισμένα μέλη μιας ομάδας αντίστασης κατά της Outer Heaven. Aυτά τα μέλη ήταν οι Schneider, Diane και Jennifer. Mε την βοήθεια των παραπάνω ατόμων της αντιστασιακής ομάδας ο Snake κατάφερε να απελευθερώσει τον Gray Fox. O Gray Fox απεκάλυψε στον Snake σημαντικότατες πληροφορίες για το μυστικό όπλο της Outer Heaven. Το όνομα του ήταν Metal Gear.


O Gray Fox εξήγησε στον Snake πως το Metal Gear ήταν μια κινητή πολεμική μηχανή, που μπορούσε να κινηθεί σε κάθε είδος εδάφους και είχε την ικανότητα να εκτοξεύσει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, σε διηπειρωτική κλίμακα και από οποιαδήποτε περιοχή, δηλαδή είχε εξαιρετική ευκινησία. Βέβαια από τη μεριά του ο Snake και αφού έσωσε τον Gray Fox δεν είχε άλλο στόχο πια, παρά να καταστρέψει το Metal Gear και να διαλύσει τα σχέδια της Outer Heaven και τους ηγέτη της για παγκόσμια κυριαρχία βασιζόμενη στην τρομοκρατία και στην καταστρεπτική ισχύ αυτού του φοβερού όπλου. Ο Snake για το σκοπό αυτό προσπάθησε να βρει πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες για μία δολιοφθορά κατά του Metal Gear. Tελικά έμαθε πως υπεύθυνος επιστήμονας για το πρόγραμμα Metal Gear ήταν ένας ονόματι Dr. Pettrovich ο οποίος μάλιστα προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Outer Heaven παρά τη θελησή του. Μάλιστα η Outer Heaven για να τον εξαναγκάσει να εργασθεί για λογαριασμό της είχε απαγάγει την κόρη του Elen και απειλούσε να την σκοτώσει σε περίπτωση που αυτομολούσε στη Δύση. Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν που προφανώς μισούσε την Outer Heaven και ήταν αντίθετος με τα όσα σχεδίαζε ήταν ο πλέον κατάλληλος για να βοηθήσει τον Snake.


O Snake για το σκοπό αυτό απάλλαξε τον Pettrovich από την ομηρία του, απελευθερώνοντας και αυτόν αλλά και την κόρη του. Έτσι όντας και η κόρη του ασφαλής πια ο Pettrovich μπορούσε άφοβα να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες στον Snake για την καταστροφή του Metal Gear, κάτι το οποίο εν τέλει και έκανε. Έχοντας και την βοήθεια του Schneider, o Snake κατευθήνθικε στον χώρο όπου φυλάσσονταν το Metal Gear. Εκεί και μετά από επική μάχη με μισθοφόρους της Outer Heaven, o Schneider σκοτώθηκε όμως αυτό δεν ήταν ικανό εμπόδιο να σταματήσει τον Snake και τον σκοπό της αποστολής του. Τελικά ο Snake και αφού ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του, από κάμερες και συστήματα ασφαλείας έως πάνοπλους μισθοφόρους της Outer Heaven έφθασε στο χώρο όπου φυλάσσονταν το πρωτότυπο Metal Gear. To Metal Gear βρισκόταν αρκετές δεκάδες μέτρα κάτω από το έδαφος, στις υπόγειες εγκαταστάσεις του φρουρίου της Outer Heaven ώστε να μην είναι ευπρόσβλητο από διατρητικά πυραυλικά βλήματα. Ο Snake έχοντας πάρει από πριν πολύτιμες πληροφορίες από τον Pettrovich σχετικά με τον τρόπο εξουδετέρωσης του Metal Gear, πέτυχε να το αχρηστεύσει. Όμως ούτε ο Snake ούτε κανείς άλλος θα περίμενε τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την καταστροφή του Metal Gear.


O Big Boss αποκαλύφθηκε. Είπε στον Snake πως αυτός είναι υπεύθυνος για όλη αυτή τη κατάσταση. Έχοντας ως άλλοθι τον διοικητικό του ρόλο στην Fox Hound, την ελίτ των ειδικών δυνάμεων παγκοσμίως, κινήθηκε μυστικά για να ικανοποιήσει προσωπικές του φιλοδοξίες. Ίδρυσε την Outer Heaven, συγκεντρώνοντας μισθοφόρους, κυρίως από το πρώην ανατολικό μπλοκ και έχοντας ως άσσο στο μανίκι του το Metal Gear, κινήθηκε με σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία και την εδραίωση μια νέας πραγματικότητας, όπου οι στρατιώτες δεν θα ήταν πια υπό τις διαταγές πολιτικών. Μάλιστα έστειλε στο φρούριο Outer Heaven τον καλύτερο πράκτορα της Fox Hound, Gray Fox, για να έχει ένα ακόμη άλλοθι. Ο Snake έμεινε έκπληκτος από τις αποκαλύψεις του Big Boss και αποφάσισε να τον πολεμήσει μέχρις εσχάτων, ακόμη και αν ήταν τυπικά πια διοικητής του, με διαταγή του οποίου διείσδυσε στο φρούριο Outer Heaven. Ακολούθησε μάχη στην οποία ηττήθηκε ο Big Boss, από τον Snake, ματαιώθηκαν τα σχέδια του και καταστράφηκε και το ίδιο το φρούριο Outer Heaven. O Snake διέφυγε έχοντας εκπληρώσει την αποστολή του, μένοντας πιστός στο καθήκον.

Το Metal Gear αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο stealth /action game στην ιστορία και σίγουρα κάτι πρωτοποριακό για μια εποχή που κατακλύζονταν ως επί το πλείστον από action games. Σκοπός του gamer ήταν να προχωράει στην αποστολή του χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους γύρω φρουρούς. Σε περίπτωση βέβαια που ο Snake γινόταν αντιληπτός από κάποιον φρουρό, τότε το game εισέρχονταν στο alert mode. Υπήρχαν δύο περιπτώσεις alert mode. Όταν ένας φρουρός έβλεπε τον Snake τότε πάνω από το κεφάλι του εμφανίζονταν ένα θαυμαστικό (!). Σε αυτήν την περίπτωση μόνο ο φρουρός ? φρουροί που βρίσκονταν μέσα στην οθόνη (on screen) κυνηγούσαν και έβαλαν κατά του Snake. Διαφορετικά εάν πάνω από το κεφάλι κάποιου φρουρού εμφανίζονταν δύο θαυμαστικά (!!) (αυτό συνέβαινε όταν ο Snake γινόταν αντιληπτός από κάμερες παρατήρησης, διάφορους αισθητήρες κτλ) τότε όχι μόνο οι φρουροί επί της οθόνης αλλά και φρουροί εκτός οθόνης (off screen) κατεδίωκαν τον Snake. Aν και στα αρχικά στάδια της αποστολής του ο Snake δεν είχε όπλα, στη συνέχεια αποκτούσε διάφορα πυροβόλα όπλα, όπως πιστόλια, αυτόματα όπλα, εκρηκτικά καθώς και μπαζούκας. Τα όπλα του μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ο Snake και για να γκρεμίσει λεπτούς τοίχους (με εκρηκτικά) ή να αχρηστέψει ηλεκτροφόρους διαδρόμους. Τα πυρομαχικά των όπλων δεν ήταν πολλά. Ο gamer απελευθερώνοντας κάποιους όμηρους μπορούσε αυτομάτως να αναβαθμίσει τον Snake (μεγαλύτερο level που ωστόσο έπεφτε εάν σκοτώνονταν κάποιος όμηρος), κάνοντας τον να έχει μεγαλύτερη μέγιστη μπάρα ενέργειας καθώς και μεγαλύτερο διαθέσιμο για πυρομαχικά χώρο. Οι φρουροί δεν εξουδετερώνονταν μόνο με χρήση όπλων αλλά και με γροθιές και λακτίσματα έχαναν για κάποιο χρονικό διάστημα τις αισθήσεις τους. Το φρούριο Outer Haven αποτελούνταν από τρία κτήρια με δεκάδες ορόφους το καθένα. Συχνά ο Snake χρησιμοποιούσε ειδικές κάρτες - κλειδιά προκειμένου να μεταβεί από μια περιοχή σε μία άλλη. Φυσικά ο Snake αντιμετώπιζε και boss (boss fights) με τελικό boss τον Big Boss. Ο Snake με τον Big Boss και με τα άτομα που τον βοηθούσαν επικοινωνούσε μέσω ενός πομπού.

Φυσικά εν έτη 1987 δεν υπήρχαν πολύγωνα, ούτε φυσικά τρισδιάστατα γραφικά. Το game ήταν δομημένο με την κλασική τεχνοτροπία της εποχής, δηλαδή τα sprites. H κάμερα ήταν σταθερή και έδειχνε τα τεκτενόμενα από ένα ορισμένο ύψος προσδίδοντας μια ψευτοτρισδιάστατη αίσθηση. Ο ήχος από την άλλη ήταν αρκετά καλός για την εποχή και ταίριαζε στην ατμόσφαιρα του τίτλου.

2 σχόλια:

 1. Ένα remake αυτού του παιχνιδιού επιβάλλεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στη θέση του Hideo Kojima, θα τελειώνα το game (ναι ούτε εμένα μ'αρέσει αλλά από το να χάσει το story τη σημασία του και να χαλάσει το game καλύτερα να μπει ένα τέλος) και θα έβγαζα μια σειρά-remake με όλα τα cannon games. Θα διόρθωνα τα λίγα λάθη του story, Θα αφαίρουσα τα διάφορα "άχρηστα animations" όπως kerotan frogs, dog tags, κτλ. Θα έδινα προσοχή και σε χαρακτήρες από τα πρώτα δύο Metal Gear πχ. Ellen Madnar, Jennifer, Diane, George Kasler, Holly White, Johan Jacobsen, Kio Marv κτλ.
  Πχ βγαίνει το PS4, βγάζω όλα τα game του Metal Gear ξανά αλλά με την ίδια ακριβώς ποιότητα και τα ίδια γραφικά 3d σε όλα τα game, ίδιο gameplay σε όλα τα games και διόρθωση εκεί που χρειάζεται ( Metal Gear 1, Metal Gear 2: Solid Snake, Metal Gear Solid: Portable Ops) νέοι τίτλοι εκεί που χρειάζονται, κάπως έτσι:

  1) Metal Gear = Metal Gear Solid 1: The Rookie Snake
  2) Metal Gear 2: Solid Snake = Metal Gear Solid 2: Big Boss's Revenge
  3) Metal Gear Solid = Metal Gear Solid 3: The Twin Snakes
  4) Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty = Metal Gear Solid 4: Sons of Liberty
  5) Metal Gear Solid 3: Snake Eater = Metal Gear Solid 5: Snake Eater
  6) Metal Gear Solid: Portable Ops = Metal Gear Solid 6: The Chosen one
  7) Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots = Metal Gear Solid 7: Guns of the Patriots
  8) Metal Gear Solid: Peace Walker = Metal Gear Solid 8: Peace Walker
  9) Metal Gear Solid: Rising = Metal Gear Solid 9: Rising
  10 Metal Gear Solid ?????= Metal Gear Solid 10: ????? (Τελευταίο)

  Όσο το σκέφτομαι !@#$%^&*

  ΑπάντησηΔιαγραφή