Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Metal Gear Solid

Για Playstation:
Ιαπωνία 3/9/1998
Β.Αμερική 21/10/1998
Ευρώπη 16/11/1998

Το έτος είναι 2005. Η τοποθεσία, τα νησιά Shadow Moses, κάπου στο αρχιπέλαγος fox στην Αλάσκα. Μια ομάδα τρομοκρατών, αποτελούμενη από γενετικά τροποποιημένους στρατιώτες-μισθοφόρους και πρώην μέλη της Fox Hound κατέλαβε τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του νησιού. Οι τρομοκράτες βρίσκονταν υπό την ηγεσία του Liquid Snake, αρχηγού της Fox Hound από το 2000, ενώ τα μέλη της Fox Ηound που ακολούθησαν τον Liquid ήταν ο Revolver Ocelot , πρώην μέλος της ρωσικής Spetsnaz κατά τον ψυχρό πόλεμο και ύστερα της Fox Hound, ο Psycho Mantis με ιδιαίτερες ψυχικές-νοητικές ικανότητες, η Sniper Wolf, άριστη σκοπεύτρια, ο Vulcan Raven, με τεράστια μυική δύναμη, καθώς και ο Decoy Octapus, με τις ιδιαιτέρες του ικανότητες στην μεταμφίεση. Αίτημα τους ήταν να τους δοθούν τα απομεινάρια του Big Boss, του καλύτερου και ικανότερου στρατιώτη του 20ου αιώνα καθώς και 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. έδωσαν προθεσμία 24 ωρών στο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις τους, διαφορετικά θα πραγματοποιούσαν πυρηνικό χτύπημα σε αμερικάνικο έδαφος. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α., μέσω του πρώην στελέχους των Green Berets και πρώην αρχηγού της Foxhound, Roy Campbell απευθύνεται στον Solid Snake. O Snake μετά τα γεγονότα της Zanzibar στην Αφρική το 1999 είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση (και την Fox Hound) και εγκαταστάθηκε για ένα διάστημα στην Αλάσκα προκειμένου να βρει την χαμένη του ηρεμία λόγω των προηγουμένων αποστολών του. Εκεί τον βρήκε ο Campbell. Αφού τον συνάντησε, του ανέφερε τι συνέβη στα Shadow Moses, ποιοι είναι οι τρομοκράτες και τι στόχο έχουν. Ο Campbell διαβεβαίωσε τον Snake πως θα του δίνει οδηγίες μέσω του codec. Επίσης σύμβουλος του Snake σε θέματα υγείας θα ήταν η γιατρός Naomi Hunter (υπηρετούσε στην Foxhound στο ιατρικό προσωπικό) ενώ για τυχόν προβλήματα που θα αντιμετώπιζε με το radar θα τον βοηθούσε η Mei Ling. Αργότερα ,κατά τη διάρκεια της αποστολής και χωρίς ο Snake να έχει πληροφορηθεί για κάτι τέτοιο, επικοινωνούσε μαζί του μέσω codec ένας παλιός του φίλος, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, ο Master Miller.

Ο Snake διείσδυσε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Shadow Moses υποβρυχίως με την βοήθεια ενός μικρού ατομικού υποβρυχίου, τύπου SDV (swimmer deliver vehicle). Τα τελευταία μέτρα, πριν φθάσει στην αποβάθρα των εγκαταστάσεων, τα διένυσε κολυμπώντας καθώς ακόμη και το SDV μπορούσε να εντοπισθεί από τις ηχοβολιστικές συσκευές (sonar) που διέθεταν οι τρομοκράτες. O Snake κατάφερε να εντοπίσει αρχικά τον DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) chief Donald Anderson. Η Νaomi είχε πει στον Snake πως ο Αnderson διέθετε έναν πομπό, έτσι θα μπορούσε εύκολα να τον εντοπίσει καθώς θα απεικονίζονταν στο radar του ως μια κόκκινη κουκίδα εάν ο Snake βρίσκονταν στην περιοχή όπου κρατούνταν ο Anderson. Δίπλα στο κελί του Andreson βρίσκονταν και το κελί της Meryl Silverburgh ανιψιάς του Roy Campbell που είχε βρεθεί εκεί ως αντικαταστάτης κάποιου άλλου ατόμου πριν οι τρομοκράτες θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο Campbell είχε πει στον Snake πως ανέλαβε τον συντονισμό της αποστολής στα Shadow Moses λόγω και της αιχμάλωτης από τους τρομοκράτες ανιψιάς του. Στην συζήτηση που είχαν ο Snake με τον Αnderson, ο τελευταίος απεκάλυψε στον Snake πως το μεγάλο όπλο των τρομοκρατών είναι το Metal Gear REX. Ο Anderson είπε πως τα πυρηνικά του REX μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με δύο κωδικούς. Τον ένα κωδικό τον ήξερε αυτός και τον άλλο ο πρόεδρος της Arms Tech, Κenneth Baker. Ωστόσο διευκρίνισε στον Snake πως οι τρομοκράτες είχαν υποκλέψει τον δικό του κωδικό με την βοήθεια των υπερφυσικών ικανοτήτων του Phsycho Mantis. Παρόλα αυτά του είπε πως ακόμη και αν οι τρομοκράτες είχαν και τους δύο κωδικούς δεν θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το REX σε περίπτωση που ο Snake θα εισήγαγε πρώτος τρεις κάρτες με ειδικούς κωδικούς, καθορισμένους από την Arms Tech. Mε αυτές τις τρεις κάρτες κλειδώνεται το REX και τα πυρηνικά του. O Anderson είπε στον Snake πως ο Baker είχε μια τέτοια κάρτα.

Ο DARPA chief πέθανε τελικά από καρδιακή προσβολή, τουλάχιστον αυτό νόμιζαν οι Naomi και Snake. Αμέσως μετά, ο Snake συνάντησε για πρώτη φορά και την Meryl, ωστόσο πολύ σύντομα χωρίστηκαν οι δρόμοι τους. Ο Snake από τη μεριά του κατευθύνθηκε στις υπόγειες περιοχές των εγκαταστάσεων όπου και συνάντησε τον πρόεδρο της Arm tech, Kenneth Baker ο οποίος ήταν παγιδευμένος με εκρηκτικά προς έκπληξη του Snake.. Εκεί ο Ocelot τον περίμενε. Ακολούθησε μάχη μεταξύ Snake και Ocelot, η οποία διεκόπηκε από την ξαφνική εμφάνιση ενός μυστηριώδους ninja. Μάλιστα o ninja απέκοψε το δεξί χέρι του Ocelot με το katana του. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, το ίδιο και ο Ocelot. Aφού η κατάσταση σχετικά ηρέμησε ο Baker είπε στον Snake πως υπέκυψε και αυτός, αποκαλύπτοντας στους τρομοκράτες και τον δεύτερο κωδικό για την ενεργοποίηση του REX (τον πρώτο τον έμαθαν από τον Anderson μέσω του Mantis). Μάλιστα ο ίδιος δεν είχε πάνω του κάποια από τις κάρτες για τις οποίες του μίλησε ο Anderson (στον Snake), λέγοντας πως την έδωσε στην Meryl. Σε περίπτωση μάλιστα που η παραπάνω μέθοδος (με τις τρεις κάρτες για το κλείδωμα του REX και των πυρηνικών όπλων των εγκαταστάσεων) δεν θα ήταν αποτελεσματική, ο Baker συμβούλεψε τον Snake να συναντήσει τον Hal Emmerich ή Otacon υπεύθυνο επιστήμονα του Metal Gear REX project. Στο τέλος του έδωσε και έναν oπτικό δίσκο με δεδομένα για το νέο Metal Gear και κατόπιν αυτού πέθανε ξαφνικά και αυτός από καρδιακή προσβολή.

Στην συνέχεια ακολούθησε και μια άλλη μονομαχία του Snake, αυτή τη φορά με τον Vulcan Raven ο οποίος μάλιστα βρίσκονταν μέσα σε ένα τανκ! Ο Snake βγήκε νικητής και από αυτήν την δοκιμασία, εντυπωσιάζοντας τον Raven. Στη συνέχεια ο Snake συνάντησε για δεύτερη φορά τον μυστηριώδη ninja, τον Gray Fox όπως τελικά ονομάζονταν. Ο Fox είπε πως ήταν ο παλιός φίλος του Snake, ονόματι Frank Gaeger, που ήταν με το μέρος των τρομοκρατών το 1999 στα γεγονότα στην Zanzibar όπου και σκοτώθηκε από τον Snake στην μάχη. O Gaeger διατηρούνταν στην ζωή με τη βοήθεια της μηχανικής στολής/ εξωσκελετού που είχε πάνω του. O νέος Gaeger – ninja στην παρούσα κατάσταση δεν ήταν με το μέρος κανενός, ούτε η πλευρά του Snake, ούτε οι τρομοκράτες γνώριζαν περί της ύπαρξης του εκεί. Ακολούθησε μάχη στην οποία ο Snake νίκησε. Στον ίδιο χώρο βρίσκονταν και ο Otacon. Ο Οtacon δεν είχε ιδέα πως το REX προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί ως ένα όπλο που θα έφερνε τον όλεθρο με τα πυρηνικά όπλα που κουβαλούσε. Αφού ο Otacon έμαθε την πραγματική αλήθεια από τον Snake για το REX αποφάσισε να τον βοηθήσει στην αποστολή του. Ο Snake στη συνέχεια ξαναβρήκε την Meryl.

Μετά από μια σύντομη συνομιλία περί ηρωισμού και πολέμου, η Meryl έδωσε στον Snake τη μια μόνο από τις τρεις κάρτες για τις οποίες μίλησε ο Anderson! Kαι οι δύο μαζί συνάντησαν λίγο αργότερα τον Psycho Mantis. O Mantis ελέγχει την σκέψη και το μυαλό της Meryl και την στρέφει κατά του Snake. Όμως δεν κατάφερε να σταματήσει τον Snake και έχασε την μάχη εναντίον του αλλά και τη ζωή του. Μετά την ήτα του Mantis οι Snake και Meryl προχωρούν μαζί αλλά η Sniper Wolf τους έστησε ενέδρα και τραυμάτισε σοβαρά την Meryl. O Snake που εκείνη την στιγμή ήταν κρυμμένος πίσω από έναν τοίχο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει την Meryl, καθώς εάν την πλησίαζε, σίγουρα η Wolf θα τον σκότωνε και θα αποτύγχανε παντελώς η αποστολή του. Ο Snake έβλεπε με πόνο ψυχής την Meryl να υποφέρει… Η συγκεκριμένη σκηνή είναι από τις πιο συγκινητικές του παιχνιδιού.

Ο Snake δίχως σκοπευτικό όπλο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την Wolf. Tελικά βρήκε ένα σχετικό όπλο, το psg1 και κατάφερε να νικήσει την Wolf σε μονομαχία ακροβολιστών, χωρίς όμως να καταφέρει να την σκοτώσει, καθώς όταν πήγε στην θέση της για να δει εάν αυτή είναι νεκρή, πιάστηκε αιχμάλωτος από την ίδια με τη βοήθεια και κάποιων μισθοφόρων. H Wolf μετέφερε τον Snake σε ένα δωμάτιο βασανιστηρίων όπου τον περίμενε ο Ocelot. O Οcelot πληροφόρησε τον Snake πως η Meryl είχε πιαστεί αιχμάλωτη και του έδωσε δύο επιλογές: αν του έλεγε από ποιους στάλθηκε και ποιος ήταν ο σκοπός του δεν θα τον βασάνιζε αλλά θα σκότωνε την Meryl, διαφορετικά εάν ο Snake δεν μιλούσε τότε θα έπρεπε να υποστεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ μέχρι να μιλήσει. Mάλισε πήρε από τον Snake τον οπτικό δίσκο που του έδωσε ο Baker. Ο Snake φυσικά δεν μίλησε. Αφού υπέστη για κάποια ώρα βασανιστήρια εγκλείστηκε σε ένα δωμάτιο. Εκεί υπήρχε και το πτώμα του DAPRA chief, το οποίο όμως κατά παράξενο τρόπο έδειχνε να βρίσκεται νεκρό κάποιες μέρες και όχι ώρες. Από αυτό το δωμάτιο κατάφερε να αποδράσει με την βοήθεια του Otacon όταν απουσίασε για λίγα λεπτά ο φρουρός που τον επέβλεπε. Κατόπιν αυτού, ο Snake βάδισε προς τον πύργο επικοινωνιών των εγκαταστάσεων όπου εκεί αντιμετώπισε και νίκησε τον Liquid ο οποίος ήλεγχε ένα ρωσικό ελικόπτερο hind-d! Πριν τη μάχη ο Liquid αποκάλεσε τον Snake αδερφό χωρίς ο ίδιος ο Snake να ξέρει τον λόγο. Επίσης ο Liquid ανάφερε έμμεσα και τον Big Boss.

Στη συνέχεια ο Snake κατευθηνθικε προς την υπόγεια εγκατάσταση φύλαξης του REX. Πριν μπει εκεί μέσα, πολέμησε δεύτερη φορά την Wolf, σκοτωνοντάς την. Λίγο πριν πεθάνει η Wolf είχε φθάσει και ο Otacon (ερωτεύτηκε την εχθρό Wolf!) στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Έπειτα από αυτό ο Miller επικοινώνησε με τον Snake και πριν πει οτιδήποτε ρώτησε τον Snake εάν η συζητηση τους δεν παρακολουθείτε και ο Snake απάντησε καταφατικά. Στη συνέχεια ο Miller είπε πως λόγο της θητείας του στο FBI απέκτησε πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με την Naomi. Αυτά μάλιστα τα στοιχεία δεν συγκλίνανε με τα στοιχεία που έδωσε η Naomi για τον εαυτό της πριν την έναρξη της αποστολής του Snake. Mάλιστα ο Miller συνέδεσε τους αιφνίδιους θανάτους του DARPA chief και του Baker καθώς και τον αινιγματικό ninja με την Naomi. Ο Miller υποστήριξε πως ίσως η Naomi να ήταν κατάσκοπος!

Μετά από αυτήν την συνομιλία ο Snake συνάντησε για δεύτερη φορά τον Raven και στην μάχη που ακολούθησε σε μια περιοχή των υπογείων εγκαταστάσεων με αρκετό κρύο τον σκότωσε. Λίγο πριν πεθάνει ο Raven απεκάλυψε στον Snake πως αυτός που συνάντησε ως DAPRA chief δεν ήταν ο πραγματικός chief, αλλά ο Decoy Octapus μεταμφιεσμένος σε αυτόν! Μετά από την νίκη του Snake κατά του Raven o Miller επικοινώνησε ξανά με τον Snake για το θέμα σχετικά με την Naomi. Αιφνιδίως στη συζήτηση παρενέβει ξαφνικά και ο Campbell. O Miller είπε και στον Campbell πως είχε στοιχεία που αποδείκνυαν πως η Naοmi ήταν κατάσκοπος και πρότεινε την άμεση σύλληψη της. Αλλά ο Campbell απάντησε πως δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της αποστολής του Snake δίχως τη βοήθεια της Naomi. Τελικά η Naomi επικοινώνησε μυστικά με τον Snake και του είπε πως, ενώ αρχικά σχεδίαζε να προκαλέσει το θάνατο του με τον ιό Fox Die επειδή αυτός σκότωσε ετεροθαλή αδερφού της Gray Fox (Frank Gaeger), τη μοναδικής της οικογένειας, τελικά μαθαίνοντας την αλήθεια για το παρελθόν του Snake αποφάσισε να μην προκαλέσει τον θάνατο του (Snake), επαναπρογραμματίζοντας τον ιό. Το παράξενο πάντως είναι πως η Naomi είπε στον Snake πως δεν ήταν δικιά της η απόφαση το να αποκτήσει και ο Snake τον Fox die αλλά ήταν μέρος της αποστολής! Ξαφνικά διακόπηκε η μυστική συζήτηση του Snake με την Naomi μέσω του codec, προφανώς γιατί η τελευταία έγινε αντιληπτή από τους φρουρούς της.

O Snake κατάφερε να φθάσει τελικά στο χώρο όπου βρίσκονταν το REX έχοντας την κάρτα που του έδωσε η Meryl. Ο Otacon ήρθε σε επικοινωνία με τον Snake (μέσω codec) και του είπε πως στην πραγματικότητα είχε και τις τρεις κάρτες (pal key) που χρειάζονταν για το κλείδωμα του REX και των πυρηνικών όπλων που είχαν στη διαθεσή τους οι τρομοκράτες. Του εξήγησε πως το κεντρικό σύστημα ελέγχου του REX, είχε τρεις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές που αναγνώριζαν τρεις διαφορετικές μορφές της ίδιας κάρτας (pal key). Πρόκειτε για την κανονική μορφή της κάρτας, και τις μορφές που αποκτά μετά από θέρμανση και ψύξη. Ο Snake ακολούθησε τις οδηγίες του Otacon και τοποθέτησε την κάρτα, κάθε φορά με διαφορετική μορφή στις ειδικά σχεδιασμένες υποδοχές. Εν αγνοία του όμως όπως φάνηκε αμέσως μετά ενεργοποίησε το REX, και κατόπιν αυτού ο ‘Master’ του απεκάλυψε ποιος πραγματικά ήταν, δηλαδή ο Liquid Snake. Ακολούθησε μια (δεύτερη) μάχη μεταξύ του Snake και του Liquid που ήλεγχε το REX. Λίγο πριν το ξεκίνημα της μονομαχίας μεταξύ των δύο Snake είχε φθάσει στο σημείο εκείνο ο Gray Fox, ο οποίος βοήθησε τον Snake καταστρέφοντας το radar του REX. Τελικά όμως ο Fox σκοτώθηκε από τον Liquid. O Snake κατάφερε να νικήσει τον Liquid καταστρέφοντας το REX. Ο Liquid κατάφερε να επιζήσει, βγαίνοντας έξω από το κατεστραμμένο REX. Στη συνέχεια απεκάλυψε στον Snake πως είναι μεταξύ τους δίδυμοι και κλώνοι του Big Boss. Η διαδικασία κλωνοποίησης τους από το γενετικό υλικό του Big Boss ονομάστηκε ?Les Enfants Terribles? που σημαίνει <<τα τρομερά παιδιά>>. Μάλιστα από τη συγκεκριμένη κλωνοποίηση, ο Liquid ήταν ένα <<παραπροιόν>>, καθώς τα καλύτερα γονίδια του Big Boss μεταβιβάστηκαν στον Snake. Εξαιτίας αυτού ο Liquid αποζητούσε πάντα να πάρει εκδίκηση από τον Snake, και τώρα πια είχε αυτήν την ευκαιρία. Η τρίτη και τελική μάχη μεταξύ του Snake και του Liquid δόθηκε πάνω στο cockpit του REX. Εν τω μεταξύ η Meryl βρισκόταν ξαπλωμένη εκεί κοντά χωρίς ο Snake να γνωρίζει εάν είναι ζωντανή ή όχι. Ο Snake κατάφερε και νίκησε τον Liquid ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος από το REX, τουλάχιστον αυτό νόμιζε ο Snake. Στη συνέχεια ο Snake κατευθύνθηκε προς την Meryl και αφού διαπίστωσε πως ήταν ζωντανή, έφυγαν αμέσως από τον χώρο όπου βρίσκονταν, καθώς αυτός κατέρρεε λόγω του βομβαρδισμού του από αμερικάνικα αεροπλάνα τα οποία είχαν πάρει σχετική εντολή από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. . Ενώ γίνονταν όλα αυτά, ο Otacon μόνος του κατάφερε να αποδράσει από τις καταρρέουσες εγκαταστάσεις και να σωθεί.

Οι Snake και Meryl επέβαιναν σε ένα στρατιωτικό τζιπ, η Meryl οδηγούσε και ο Snake βρισκόταν πίσω στο πολυβόλο. Καθώς κατευθύνονταν προς την έξοδο των εγκαταστάσεων, ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι εκ νέου με τον Liquid ο οποίος τελικά δεν είχε σκοτωθεί! Αφού ακολούθησε μια ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Snake και Liquid και τα δύο τζιπ ανατράπηκαν λίγο έξω από την έξοδο του όλου συγκροτήματος. Ο Snake και η Meryl είχαν παγιδευτεί κάτω από το δικό τους ανεστραμμένο τζιπ. Ξαφνικά είδαν να έρχεται προς αυτούς ο Liquid κρατώντας ένα famas, όμως κατά παράξενο τρόπο πέθανε ξαφνικά. Aργότερα ο Snake θα μάθει από την Naomi πως ο Liquid πέθανε από τον ιό Fox Die. Στη συνέχεια ο Snake και η Meryl απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις με τη βοήθεια ενός snowmobile.

Λίγο πριν τους τίτλους τέλους, ακούγεται ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο Ocelot μιλάει με ένα άλλο άτομο. Tου λέει πως όλη η Foxhound έχει εξοντωθεί πλην του ιδίου και του πρώην μέλους της, δηλαδή του Solid Snake. Λέει μάλιστα πως ο Snake φέρει και αυτός τον Fox die ο οποίος αν και ανενεργός προς το παρόν, θα αρχίσει με τον καιρό να επιρρεάζει και τον ίδιο τον Snake. Στο τέλος του τηλεφωνήματος λέει goodbye "Mr. President"!

To ΜGS ως προς το μήνυμα του, αποτελεί ένα έντονα αντιπολεμικό τίτλο, ο οποίος περνάει μηνύματα κατά του πολέμου και πιο συγκεκριμένα κατά των πυρηνικών όπλων. Ο ίδιος ο Kojima είχε ακούσει από τους παππούδες του και τους γονείς του για την φρίκη που μπορούν να φέρουν τα πυρηνικά όπλα, κάτι το οποίο έγινε στην Ιαπωνία με την ρίψη των δύο πυρηνικών βομβών στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Αυτό το θλιβερό ιστορικό γεγονός επηρέασε βαθιά των Ιάπωνα δημιουργό και δημιούργησε μέσα του έντονα αντιπολεμικά αισθήματα τα οποία τα μεταδίδει και μέσα από το πρώτο MGS του Playstation αλλά και γενικά μέσα από όλη τη σειρά Metal Gear.


To Metal Gear Solid καθιέρωσε οριστικά τα stealth/action games. Oι stealth μηχανισμοί που χρησιμοποιούσε ήταν πρωτόγνωροι για την εποχή του. Στο Metal Gear Solid σκοπός ήταν να επιτύχεις τον στόχο σου όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα γινόταν. Στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης υπήρχε ένα radar που απεικόνιζε πανοραμικά τον χώρο όπου βρίσκονταν ο Snake, τη θέση του ιδίου καθώς και τις θέσεις των φρουρών μαζί με το οπτικό τους πεδίο. Όταν ένας φρουρός έβλεπε τον Snake σήμανε αμέσως συναγερμός. Τα επίπεδα συναγερμού ήταν τρία, alert, evation και caution mode. Κάθε mode είχε μια συγκεκριμένη διάρκεια και με το πέρας της, σταματούσε τελείως ο συναγερμός και οι φρουροί έπαυαν να ψάχνουν τον Snake. Ο Snake μπορούσε να κολλήσει με την πλάτη στον τοίχο, όταν συνέβαινε αυτό η κάμερα άλλαζε προοπτική κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο gamer να βλέπει τι υπήρχε πίσω δεξιά η αριστερά από τον τοίχο όπως ένας φρουρός ή μία κάμερα. Σε όλες τι άλλες περιπτώσεις η κάμερα ήταν πανοραμική και στατική. Υπήρχε η δυνατότητα ο Snake να δει σε πρώτο πρόσωπο δίχως όμως να μπορεί να πυροβολήσει ή να κινηθεί. Αυτή η έλλειψη της δυνατότητας χρήσης όπλου σε 1st person mode δυσκόλευε τα πράματα όταν ο Snake εμπλέκονταν σε μάχες με πολλούς φρουρούς, καθώς ο gamer δεν μπορούσε να έχει την καλύτερη δυνατή ευστοχία.

Όταν ο Snake έσκυβε και έμπαινε σε ένα στενό και χαμηλό μέρος, όπως σε έναν αεραγωγό, τότε η προοπτική από τρίτο άλλαζε σε πρώτο πρόσωπο και υπήρχε ταυτόχρονα και δυνατότητα κίνησης. Στις περιπτώσεις που ο Snake ήταν με την πλάτη στον τοίχο μπορούσε να χτυπήσει σε αυτόν το χέρι του ώστε να παραπλανήσει τους φρουρούς. Ο Snake με λαβή μπορούσε να πετάξει ή να πνίξει κάποιον φρουρό ενώ υπήρχε και δυνατότητα να τον χτυπήσει με γροθιές και λακτίσματα ακόμη και αν κρατούσε εκείνη την στιγμή στα χέρια του κάποιο όπλο. Τα όπλα που είχε στην διάθεση του ήταν ποικίλα, από πιστόλια (socom) έως μπαζούκα (nikita). Πέρα από τα όπλα αυτά, μπορούσε να έχει και ειδικές χειροβομβίδες, δηλαδή τις chaff και stun grenades. Η χρήση της chaff grenade απενεργοποιούσε τις κάμερες που βρίσκονταν κρεμασμένες πάνω σε τοίχους και επέβλεπαν τους χώρους ή και τα διάφορα πυροβόλα που ήταν τοποθετημένα σε διάφορα σημεία. Επίσης στην μάχη εναντίον του Metal Gear REX η χρήση της chaff grenade απενεργοποιούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα κατεύθυνσης των πυραύλων. Η chaff απενεργοποιούσε και το radar για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Από την άλλη μέρια η stun grenade, προκαλούσε όταν εκρήγνυταν μια μεγάλη λάμψη, η οποία τύφλωνε προσωρινά τους φρουρούς. Τέλος, φυσικά δεν έλειπαν και οι μάχες με τα bosses.

Σίγουρα το Metal Gear Solid δεν σημείωσε επιτυχία λόγω των γραφικών του. Τα γραφικά του ήταν μεν ικανοποιητικά αλλά όχι από τα καλύτερα για την εποχή τους καθώς τότε είχαν κυκλοφορήσει games που είχαν καλύτερα γραφικά όπως για παράδειγμα το Half Life της Valve. O ήχος ήταν πολύ καλός όπως και η μουσική του τίτλου. Τα voice overs στα cut scenes προέρχονταν φυσικά από πραγματικούς ηθοποιούς, μάλιστα από τότε και στην αμερικάνικη-ευρωπαϊκή έκδοση η φωνή του Snake ταυτίστηκε με την φωνή του David Hayter o οποίος έδωσε την φωνή του στον βασικό ήρωα της σειράς Metal Gear.

Metal Gear Solid: Integral - Ιαπωνία 25/6/1999

Κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία. Περιείχε νέα στοιχεία όπως νέα κοστούμια για τον Snake, νέας δυσκολίας mode, το very easy καθώς και τρία νέα game modes εκ των οποίων ένα έκανε χρήση και του pockestation. Επίσης στην συσκευασία υπήρχε και ένα επιπλέον cd με πολλές νέες VR missions.


Metal Gear Solid : VR missions B.Αμερική 23/9/1999


Έχει το ίδιο περιεχόμενο με το Integral.

Metal Gear Solid: Special Missions Ευρώπη 29/10/1999


Περιέχει ότι και τα άλλα δύο, αλλά επιπλέον και: πρόσθετες αποστολές όπου δοκιμάζονται οι ικανότητες του gamer στο stealth και στη μάχη, αποστολές όπου ο gamer έχει ως στόχο να λύσει μυστήρια με φόνους, μάχες εναντίον γιγαντιαίων φρουρών καθώς και ένα mode όπου ο gamer μπορεί να παίξει με τον Gray Fox. Επίσης υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης όλων των cut scene του τίτλου, ένα artwork του Metal Gear RAY από το Sons of Liberty και ένα photo shoot mode με το οποίο ο gamer μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες τις Naomi και Mei Ling.

Metal Gear Solid - PC B.Αμερική 24/9/2000, Ευρώπη 24/10/2000

Είχε καλύτερα, αν και με glitches, γραφικά από την έκδοση για Playstation. Το περιεχόμενο του ήταν ίδιο με αυτό των Integral και VR missions με τη διαφορά ότι η δυνατότητα χρήσης του pocketstation είχε αφαιρεθεί.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes - Gamecube

Κυκλοφόρησε τον Μαρτιο του 2004 για Gamecube σε Ιαπωνία, Β.Αμερική και Ευρώπη. Αποτελεί remake του Metal Gear Solid του Playstation με αναβαθμισμένα φυσικά γραφικά και με gameplay του Sons of Liberty. Δεν δημιουργήθηκε από την Konami αλλά από την Silicon Nights. Tα cut scenes σκηνοθετήθηκαν από τον Ιάπωνα
Ryuhei Kitamura και χαρακτηρίζονται από χρήση του bullet time.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου